Tuky a oleje jsou pro kanalizační síť zlo. Náklady na jejich odstranění stojí ročně milióny korun, říká Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací, provozovatele vodohospodářské infrastruktury v hlavním městě.

Co do kanalizace nepatří?

Zbytky potravin, hygienické potřeby jako jsou vlhčené ubrousky, dětské pleny, dámské vložky, chemikálie, léky a tuky a oleje. Když to otočím, tak do kanalizace patří pouze voda po spláchnutí toalety, po koupeli či mytí nádobí. Nic jiného.

Co vám dělá největší problémy?

Jednoznačně tuky a oleje. Tuk se usazuje na stěnách stok, kde tuhne a nabaluje na sebe další nečistoty, které do kanalizace nepatří – vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, hadry apod. Pak může dojít ke snížení průtoku nebo dokonce k ucpání. Zároveň tuk vytváří velmi nepříjemný zápach, který se může linout z kanalizačních poklopů. Na čistírnách pak tuky narušují biologický stupeň čištění odpadních vod. Odpadní vody totiž čistí bakterie, na které mají tuky negativní vliv.

Jaké jsou náklady na čištění kanalizace od tuků?

Pokud se jedná o vyčištění kanalizační přípojky, tak se bavíme o řádu tisíců korun a náklady hradí její majitel. Náklad na čištění stokové sítě, kterou provozují PVK, jsou ročně v řádech miliónů korun.

Kdo vám dělá největší problémy? Restaurace nebo domácnosti?

Jednoznačně restaurace a stravovací zařízení, které nepoužívají tukové lapoly a vylévají tuk přímo do kanalizace.

Která jsou nejkritičtější místa v Praze?

Typickými lokalitami, kde se zanáší kanalizační stoky, je okolí Staroměstského náměstí či Malá Strana, kde je velká koncentrace restaurací a stoky jsou prakticky na rovině a není v nich rychlý průtok.

Jak tedy s tuky správně zacházet?

Tuk vylévejte do plastových nádob. Po celé Praze je několik stovek speciálních kontejnerů, kam nádoby můžete vyhodit, nebo je můžete odevzdat ve sběrném dvoře. Pokud se jedná o malé množství z pánvičky, tak tuk setřete ubrouskem a vyhoďte do směsného odpadu.

Tuky ve splaškové vodě

Jak známo, a je to třeba stále opakovat, tuky se ve vodě nerozpouští. To je jasný fyzikální fakt, který mnozí, někdy až s neuvěřitelnou lehkovážností, přehlížejí. Tím pádem usazeniny vzniklé z tuků a olejů v kanalizaci mohou způsobit její ucpání, což vede až k trvalému poškození životního prostředí a k velkým zdravotním rizikům. Přítomnost olejů a tuků v odpadních vodách je aktuálně stále větším problémem hlavně obcí a provozovatelů zařízení na zpracování odpadu. Tuky a oleje vstupují do kanalizace z restaurací, obytných celků a průmyslových potravinářských zařízení. Vypouštění těchto látek do kanalizačního systému má za následek jejich nepřetržité hromadění. Vedle preventivní činnosti působící na výše uvedené znečišťovatele, probíhá na řadě pracovišť i průzkum a vývoj metod kontroly a zpracování a potenciálního opětovného využití odpadních tuků a olejů. Každopádně onou první, preventivní fází tohoto problému, tedy konkrétně používáním, resp. nepoužíváním tukových Lapol v restauračních a stravovacích zařízeních se budeme v našich dalších rozhovorech zabývat.

© Rudolf Stáhlich, OilStop
© Foto: archiv PVK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Code of Conduct for discussions can be found here: The Codex